Heritage meets modern design in Malvern East renovation

Every home renovation is unique, but what we love most about our work is the chance to work hand-in-hand with clients to make their vision a reality.

In this stunning extension in Malvern East, our client took the unusual step of deciding to renovate their new home immediately after purchase.

While they were initially attracted to the house because of its traditional architectural features, their main goal was to ensure that their new home would also meet the demands of their lifestyle needs.

Many homeowners debate for months, sometimes years, on what they require from a renovation. Decisions are driven by changes in lifestyle, the need for a larger living space or simply because areas of the house are in need of major repair. In most instances, our clients have lived in their home for some time and use their experience to identify what is missing.

Whilst the new home owners were delighted with the purchase of this property and excited about the prospect of living there, they chose to wait a little bit longer before moving in to a newly renovated home.

This was a well-considered and carefully conceived plan. In their previous home, living space was limited and the bathroom and laundry were far too small. When presented with a brand new space to work with, our clients had very clear ideas on what was needed for their extension.

Our client’s specific requirements of their home renovation included the addition of an en-suite to the main bedroom, a family bathroom, a European-style laundry, increased storage and an open-plan living area. An alfresco area that seamlessly connected to the backyard was also on the wish list.

Our goal with every period extension is to keep the existing character of the home intact, while seamlessly weaving in the requirements of our client. After the renovation project is complete, we want our clients to walk in and see exactly what they envisaged.

As part of this home renovation, retaining the heritage overlay was important and challenging. The existing brick chimney was also to be preserved, requiring significant engineering to support its structure in the newly designed space.

The size of the site also presented challenges, as the design needed to be compact enough to fit
into the space, yet still meet the client brief.

HEXAGONAL BATHROOM TILES RENOVATION

The en-suite to the main bedroom features black, grey and white hexagonal tessellated floor tiles, a black granite bench top and a modern shower with a glass screen. The functional and spacious family bathroom was fitted with a striking black granite bench top, modern shower with glass screens and a white bathtub.

SMART SPACE RENOVATION SOLUTIONS

Out of site but certainly not out of mind, the European-style laundry, featuring state-of-the-art appliances, meets the client brief exactly and saves valuable space. Space saving was a major theme throughout the extension with the inclusion of new storage solutions, cleverly located to blend in and ‘disappear’ into the home.

MOROCCAN STYLE KITCHEN EXTENSION

The kitchen extension is a joy to behold with a large, white island bench top and trendy Moroccan-style tile detailing on the splashback. Regular entertaining is a must for our client and they were delighted with the completed renovation were looking forward to hosting their first dinner party.

COMBINING SPACES INTO A VERSATILE ONE

Finally, an open-plan living area with bifold doors, opening onto a timber deck seamlessly connecting the interior to the light and airy entertaining area.

TRADITIONAL MEETS CONTEMPORARY DESIGN

Now as we walk through this light-filled home, there is a strong sense of connection between heritage and modern. Each space is fluid and functional and flows naturally into the next. The interior has been designed with clever use of fittings and fixtures that reflect the architectural traditions of this stunning home, while still presenting a contemporary feel throughout.